Alba Cirera.

Coordinadora de joventut

Cover Image for Coordinadora de joventut

Comunitat Bahá’í d’Espanya | 2018-2020

  • Gestió d’equips: coordinar les reunions setmanals del grup motor, facilitar el sorgiment d’equips i collaboradors.
  • Organització: programació d’agenda, planificació, implementació i avaluació de plans trimestrals. elaboració d’actes i informes.
  • Seguiment i acompanyament a facilitadors, participants i famílies, amb una perspectiva de generació de coneixement collectiu.
  • Treball en xarxa: participació a taules de treball comunitari, interlocució amb entitats del districte.
  • Comunicació: elaboració del contingut web, redacció de notícies, difusió, convocatòries i invitacions.
  • Planificació, convocatòria i dinamització d'activitats i formacions participatives dirigides a totes les edats per al servei comunitari.

Projecte Joves líders comunitaris

Coordinadora de joventut

Al 2017 decideixo enfocar-me en l’acompanyament de joves i prejoves a Sabadell sud, com una estratègia per generar nous recursos capaços d’ampliar el programa de classes d’educació del càracter per a nens i nenes (de 5 a 11 anys) i el programa per a l’empoderament de prejoves (de 12 a 15 anys) que promou la comunitat bahá’í arreu del món.

Fruit de les oportunitats que sorgeixen, al 2018 em comprometo a mitja jornada. Amb el suport de la comunitat bahá’í em faig càrrec de l’organització i dinamització trimestral/semestral d’una sèrie de trobades juvenils (de 15 a 30 anys) i posteriors capacitacions intensives i semi-intensives en els programes educatius de l’Institut Ruhí. Setmana a setmana acompanyo als participants i organitzem conjuntament activitats que responguin a les seves necessitats i diversos serveis comunitaris, oferint-los ocasions de posar en pràctica el que estan aprenent amb nens i adolescents. Les capacitacions inclouen components formatius i de diversió sana.

En el transcurs de 2 anys, més de 50 joves participen de les activitats, i més de 30 inicien les capacitacions. Uns 10 joves comencen a emprendre algun tipus de servei. Les dificultats per dedicar més temps i recursos al procés complica la seva sostenibilitat. Amb l’arribada del covid l’activitat es manté a distància i fins i tot s’incrementa la participació.

Una nova etapa

Consolidació del grup motor

Passat el confinament porta mesos recuperar el ritme d’activitat presencial, però s’identifica la necessitat de disposar d’un local al districte 6 de Sabadell per al desenvolupament de l’activitat. Actualment es compta amb un Centre Educatiu Bahá’í per a la capacitació i desenvolupament comunitari.

Un dels esforços centrals de la comunitat bahá’í durant la meva etapa com a coordinadora ha estat la constitució d’un grup motor per al desenvolupament comunitari a Sabadell sud i d’un equip per als programes de joves i prejoves. El grup motor, que es reuneix setmanalment, implementa a nivell comunitari un model d’organització i aprenentatge trimestral, incloent trobades per a la planificació i avaluació de caràcter participatiu i comunitari, així com projectes i estratègies per al creixement.

Avui en dia segueixo recolzant aquest moviment i les diverses activitats comunitàries que desenvolupa la comunitat bahà’í, acompanyant un petit grup de joves i oferint suport puntual a facilitadors de les diverses activitats.